Chronische Interstitiele Nefritis

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Advies PZ-Can
Berichten: 71589
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin

Bericht door Neeltje » 18 feb 2017 14:43

CIN, Chronische interstitiele nefritis
Ongeveer 200.000 kleine structuren (nefronen) in de nieren verwijderen afvalstoffen en reguleren de elektrolyten in het lichaam. CIN ontstaat wanneer deze nefronen afsterven en afvalstoffen en elektrolyten in het lichaam niet langer op effectieve wijze gereguleerd worden. De afvalstoffen blijven dan in het lichaam van de kat achter. Effectief betekent dit dan een kat met CIN vergiftigd wordt omdat de nieren niet in staat zijn om de afvalstoffen te filteren. Het aantal elektrolyten raakt uit balans, bloedarmoede en bloeddruk problemen kunnen ontstaan als de nieren verder achteruit gaan.

De Nieren
De nieren hebben vier primaire functies:

• Afvalstoffen uit het lichaam filteren (hoofdzakelijk urea and creatinine).

• Reguleren van elektrolyten (kalium, calcium, fosfor en sodium).

• De productie van erythropoïetine, dit stimuleert het beenmerg om rode bloedlichaampjes te produceren.

• De productie van rennine, een enzym dat de bloeddruk controleert.


Chronisch contra acuut nierfalen
Nierfalen kan chronisch of acuut zijn. Chronisch Nierfalen (CIN) is een progressieve, onomkeerbare achteruitgang van de nierfunctie. Omdat katten hun ziek zijn verbergen, en de eerste verschijnselen van CIN subtiel zijn, wordt de ziekte doorgaans pas herkend wanneer de patiënt een achteruitgang van 70% bereikt heeft, en meer dramatische symptomen zichtbaar zijn. Het schijnbaar plotselinge begin lijkt dan een acute conditie, maar is meestal een kritiek punt van CIN. Ter vergelijking, Acuut nierfalen (ARF) wordt gekenmerkt door abrupt uitvallen van de nierfunctie, vaak vergezeld van oliguria (verminderde urine productie). De voornaamste oorzaken van ARF bij katten zijn: obstructie van de urinewegen, infectieziekten, trauma, en de inname van vergif – een van de voornaamste vergiften is dan ethyleen glycol wat in antivries zit. ARF is zeer ernstig en kan al heel snel fataal zijn. Onmiddellijke veterinaire hulp is dan ook noodzakelijk. Al is de prognose meestal slecht, bij niet al te grote schade en een vrij agressieve medicatie is er een mogelijkheid dat de normale nierfunctie hersteld kan worden.

Leeftijdgerelateerde achteruitgang
CIN is een van de meest gangbare oorzaken van ziekte en dood bij oudere kitten. Als uw kat 7 jaar of ouder is, is het een goed idee om de nierfunctie te checken tijdens het jaarlijkse onderzoek, met een bloedtest, analyse van de urine of met meting van de bloeddruk. Bij vroegtijdig ontdekken van de ziekte, de juiste voeding en hydraten, kunnen katten een behoorlijke periode gelukkig en actief blijven voordat de onvermijdelijke achteruitgang zal doorzetten.

Wat veroorzaakt CIN?
CIN kan meerdere oorzaken hebben. De meest gangbare factoren zijn leeftijd, genetische aanleg, omgeving en ziekte. Recentelijk is de aandacht meer gericht op hoge bloeddruk, een laag kalium gehalte, verzuurde voeding en tandziekten als mogelijke bijdragen aan de ontwikkeling van CIN. Onderzoek heeft aangetoond dat sommige rassen een hogere kans op CIN hebben dan andere rassen. De Maine Coon, Abessijn, Siamees, Russisch Blauw, Burmees en Balinees lijken een grotere kans op het ontwikkelen van CIN te hebben dan andere rassen. Hoewel CIN op iedere leeftijd kan ontstaan, wordt de ziekte meestal aangetroffen bij de oudere kat. Met de dietaire verbeteringen van kattenvoer, de vooruitgang in de feline medische verzorging, en de meeste katten binnenshuis levend,
leven katten tegenwoordig veel langer dan vroeger, en hun lichamen raken, net als bij mensen, op den duur gewoon uitgeput. Omdat er niet een enkele oorzaak van CIN is, is er momenteel ook geen protocol ter preventie van CIN. Niet alle katten zullen CIN ontwikkelen. Statistische studies geven hints over wat zinvol zou kunnen zijn. Maar aangezien er verschillende mogelijke mechanismen zijn die het ontwikkelen van CIN in werking zetten, zullen preventie pogingen dan ook niet allemaal effectief zijn.


Verzuurde voeding

Er wordt gespeculeerd dat de verzuurde diëten, over het algemeen gevoerd aan kitten met urinaire problemen, de absorptie van kalium zouden verminderen, hierdoor bijdragen aan hypokalemie (verlaagd kaliumgehalte in het bloed) en hierdoor metabolische acidosis (verstoorde zuurgraad in het bloed) veroorzaken of verergeren.

Kalium imbalans
Een lage hoeveelheid kalium is een mogelijke oorzaak van CIN, en kan uiteindelijk een belangrijke waarschuwing zijn. Sommige dierenartsen suggereren dat de toediening van kalium zou moeten beginnen zodra het kaliumgehalte aan de lage kant komt, en dus niet pas wanneer het gehalte te laag is. De redenering hiervoor is dat vroegtijdige toediening van kalium de progressie van CIN kan uitstellen. Katten met nierfalen zijn niet in staat om excessief kaliumverlies tegen te gaan. Het lichaam zal kalium aan het weefsel onttrekken om de bloedwaarden op peil te houden, zodat het werkelijke kaliumgebrek bij een bloedtest niet opgemerkt wordt. Overleg ALTIJD met uw dierenarts voordat u kalium aan de voeding gaat toevoegen.

De dentale connectie
Het is aan te raden om een mondholte, gebit en tandvlees te laten onderzoeken tijdens het jaarlijkse onderzoek. Net als bij mensen kan het verwijderen van tandsteen, het poetsen van het gebit etc. bijdragen aan het gezond houden van de kat. De bacteriën die in de mondholte aanwezig zijn als gevolg van gebitsproblemen kunnen zeker bijdragen aan CIN. Een aanzienlijk percentage eigenaren van nierzieke katten noemen dat de diagnose CIN gesteld werd vlak voor of vlak na het routinematig schoonmaken van het gebit of gebitschirurgie De connectie tussen tandheelkundige verrichtingen en de diagnose CIN kan het resultaat zijn van een aantal factoren.

• Het routinematige bloedonderzoek dat voor of na gebitschirurgie gedaan wordt kan aantonen dat de patiënt al enige tijd CIN heeft.

• De anesthesie gedurende de mondchirurgie kan CIN verergeren en aldus het plotselinge voorkomen van bepaalde symptomen veroorzaken. Let er dus op dat iedere vorm van anesthesie van een zodanige aard is dat de nieren niet belast worden.

• De mondchirurgie op zich kan de nieren in gevaar brengen doordat bacteriën en gifstoffen vrijkomen tijdens de behandeling. Bespreek met uw dierenarts het eventuele voorschrijven van antibiotica voorafgaand aan de gebitsbehandeling.

Hoge bloeddruk
De relatie tussen nieren en bloeddruk is complex. De nieren spelen een cruciale rol in de regulatie van de bloeddruk. De nieren kunnen ook beschadigd worden door hoge bloeddruk. Verder kan hoge bloeddruk, ontstaan omdat de nefronen gedwongen worden boven hun normale capaciteit te functioneren, de CIN enige tijd verbloemen. De verhoogde druk maakt dat de nefronen eerder afbreken, en daardoor wordt het verloop van CIN versneld.

FVRCP Vaccin
Het onderzoek is nog gaande, maar het is zeker interessant om te weten dat er een correlatie zou zijn tussen het FVRCP vaccin (tegen feline herpes, calicivirus en panleukopenia) en chronisch nierfalen in kittens.

bron: http://www.mainecooninfo.nl/cin-gezondheid-40.html
Gijs 22-6-1994 - 28-2-2011 had 8.5 jaar suikerziekte
kijk ook eens op onze FaceBook pagina
Gesloten