Pagina 1 van 1

Wat maakt de kat tot echte vleeseter?

Geplaatst: 31 mei 2016 18:04
door Lea
Wat maakt de kat tot echte vleeseter (die geen plantaardig eten kan verdragen)?

Voor de werking van het lichaam zijn bouwstoffen nodig. Om het lichaam in leven te houden moet een dier het juiste voedsel eten. Dit voedsel is nodig voor de groei en het herstel van de weefsels en het wordt omgezet in de energie die het lichaam nodig heeft.
Katten zijn dank zij het voedsel dat hun voorouders aten echte vleeseters geworden. Omdat de voorouders van de kat enkel vlees aten kunnen katten nu geen planten meer verteren.
Waarom kan een kat geen planten verteren?
In planten zitten koolhydraten, vetten en eiwitten, maar vooral koolhydraten (glucose en zetmeel). De vetten en eiwitten zijn andere dan in vlees. In vlees zitten wel vetten en eiwitten, maar geen koolhydraten. (wel zitten er vaak koolhydraten in bewerkt vlees – waar iets mee gedaan is –, dus bijvoorbeeld in worst, hamburgers of boterhamvlees)

– Alleseters en planteneters kunnen van de vetten en eiwitten in het plantaardige voedsel de juiste bouwstoffen (aminozuren en vitamines) maken die hun lichaam nodig heeft. Een kat kan dat ook, maar niet met alle bouwstoffen. Sommige bouwstoffen kan hij zelf niet meer maken, omdat die al kant en klaar in de prooidieren zaten (want die konden dat wel uit planten maken). Het meest bekende voorbeeld hiervan is het aminozuur taurine. Dit aminozuur komt alleen in vlees voor. Om ervoor te zorgen dat het lichaam deze stof voldoende binnen krijgt, moet de kat dus vlees eten.

– Katten hebben ook veel meer eiwitten nodig dan veel andere dieren. Ze halen dat uit het zeer eiwitrijke vlees van andere dieren. Een hond kan dit nog uit planten halen, maar een kat niet. Er is een duidelijk verschil in de stofwisseling van katten en andere vleeseters, en dus ook in hun voedingsbehoeften. Katten hebben zoveel eiwitten nodig omdat ze daar hun energie uit halen, in plaat van uit koolhydraten (glucogenese = ze maken zelf hun glucose). Ze gebruiken dus eiwitten in plaats van koolhydraten om hun bloedsuiker goed te houden. Als ze te weinig eiwitten binnen krijgen via het voer gaat het lichaam de eigen spieren en organen afbreken om deze tekorten aan te vullen.

– Daarnaast zijn ook de darmen van katten volledig aangepast aan een dieet van rauw vlees. Katten hebben relatief heel korte darmen. Koolhydraten verteren is moeilijk, daar heb je veel langere darmen voor nodig. Rauw vlees is makkelijker te verteren, daarvoor zijn korte darmen genoeg. Omdat katten bijna nooit koolhydraten binnenkregen, hebben ze nooit lange darmen nodig gehad, en nu zijn de darmen van de kat te kort om koolhydraten te kunnen verteren.

Katten kunnen geen (of heel moeilijk) koolhydraten verteren. De enige natuurlijke voedselbron voor de kat is dus vlees.


bron: http://www.voervoorkatten.nl/katten-zij ... carnivoren

Re: Wat maakt de kat tot echte vleeseter?

Geplaatst: 28 jan 2018 23:19
door Jennie