Pagina 1 van 1

Het gevaar van DL-methionine in kattenvoer

Geplaatst: 04 apr 2018 10:34
door Purrfect Cat
Als je wel eens kattenvoer labels leest, ben je vast ook wel eens DL-methionine tegengekomen. Misschien vraag je je net als ik af, wat is dit eigenlijk?

Urineverzurende stof
DL-methionine wordt het meest gebruikt als urine verzurende stof. Bij blaasgruis (struviet) helpt dit om de urine te verzuren en zodoende de struviet met een dieet op te lossen. (Er zijn hier betere alternatieven, maar dit is wat er gebruikt wordt in speciale prescriptie urinary voer).

Echter wordt deze stof ook gebruikt in reguliere voedingen ter preventie van blaasgruis. En dat doet het ook: het aantal blaasgruis gevallen neemt dan af. Helaas neemt het aantal gevallen in andere ziekten dan toe.

Ik denk niet dat die ‘ruil’ het waard is.

De gevaren van DL-methionine
De ‘milde’ bijwerkingen zijn overgeven, diarree en verlies van eetlust. Hoeveel katten hier last van hebben, is lastig te zeggen. Het zijn immers vrij algemene symptomen die bij veel verschillende ziekten passen.

Er zijn echter ook heftigere bijwerkingen:
- Heinz bloedarmoede, waarbij rode bloedcellen worden afgebroken
- Calcium-Oxalaat gruis of stenen in de blaas
- Nierfalen
- Metabole acidose (verzuring van het bloed), met gevolgen als botontkalking, kaliumtekorten, versterken van nierfalen.

Met name oxalaat stenen wil ik even iets verder uitdiepen, omdat dit erg veel voorkomt.

Calcium-oxalaat stenen, een serieus risico
Gezonde kattenurine heeft een pH tussen de 6 en 6,5. Struviet ontstaat in een pH grofweg hoger dan 6,8. De urine pH waarde stijgt onder andere door koolhydraten. Deze zitten volop in brokken, dus wordt DL-methionine om dit alkaliserende effect teniet te doen.

Helaas weten veel fabrikanten niet precies wat hun voer doet met de pH waarde. Het gevolg is dat de urine zuurder wordt dan 6 (dus richting een pH van 5 of zelfs 4). Hier ontstaan calcium-oxalaat gruis het beste in. Deze kunnen niet worden opgelost met een dieet zoals bij struviet en moeten operatief verwijderd worden.

Deze op en neergang tussen de hoeveelheid struviet en oxalaat in combinatie met wanneer het al dan niet wordt toegevoegd is ook terug te zien in cijfers.
Afbeelding

(Alhoewel de wetenschap hier niet uitsluit dat hier meerdere verbanden spelen, speculeren ook zij dat er een verband is tussen het gebruik van DL-methionine in regulier voer, de neergang van struviet en opkomst van oxalaat).

Waarin zit DL-methionine?
Omdat brokken zoveel koolhydraten bevatten, kom je deze stof het vaakst tegen in brokken.

In natvoer komt DL-methionine veel minder voor als ingrediënt. Desalniettemin blijft het opletten, want sommige voegen dit wel degelijk toe.

Online wordt het niet altijd vermeld. Weet je het niet zeker, vraag dan de fabrikant (zeker bij de grote merken is dit vaker wel dan niet het geval!).

Wil je graag meer lezen?
Mijn gehele artikel met meer informatie is terug te vinden op http://www.purrfectcat.nl/dl-methionine/.
Op mijn website vind je ook meer informatie over een goede selectie natvoer (hoog vleespercentage en eiwit, laag in koolhydraten) en hoe je kattenvoer kunt beoordelen.

©Purrfectcat.nl