Een curve maken

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73900
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Een curve maken

Bericht door Neeltje » 24 apr 2022 13:55

Als je je kat op vaste tijden een vaste hoeveelheid eten geeft en je gebruikt Caninsulin, is het heel nuttig om een curve te gaan maken om het tijdstip van
het laagste punt vast te kunnen stellen.
Je kunt dan de tussenmaaltijd op dit tijdstip afstemmen en kort van te voren geven. Dit zorgt er dan voor dat het laagste punt, dus de piekwerking van de insuline, opgevangen wordt, daardoor blijft de bss langer stabiel.

Een curve maken met als doel het tijdstip van het lage punt vast te stellen heeft alleen nut als je kat de gebruikelijke hoeveelheid/soort
voeding heeft gegeten voordat je insuline spuit.


Eet je kat verdeeld over de dag, is er ook geen vast tijdstip van het laagste punt, eten beïnvloedt immers de hoogte van de bss en een kat eet per dag nooit op precies dezelfde tijd dezelfde hoeveelheid.

Bij eventuele problemen of het vermoeden van een slechte reactie op de insuline is het natuurlijk altijd nuttig om een curve te gaan maken teneinde het verloop van de bss te kunnen bepalen.

Hoe maak ik een curve met als doel het tijdstip van het laagste punt te vinden
Je begint de dag met nuchter de bss te testen, dan geef je eten en insuline en zet vervolgens het eten weg.
2 uur na de injectie test je weer, en vervolgens elk uur totdat de bss weer gaat stijgen.
Voorbeeld, nuchter meet je 18 mmol, na 2 uur meet je 15 mmol, na 3 uur 11 mmol, na 4 uur 8 mmol, na 5 uur 12 mmol,
dan weet je dat het laagste punt ergens tussen de 4 en 5 uur ligt, misschien wel precies na 4 uur misschien ook na 4.5 uur,

De volgende curve die je daarna op een andere dag kunt gaan maken is testen 3.5 uur na de injectie, na 4 uur, na 4.5 uur, op die manier verfijn je het tijdstip.

Het tijdstip van het laagste punt valt ergens tussen de 3 en 7 uur na de injectie Caninsulin, maar meestal is dit na 4.5 uur. Dit is dus bij elke kat anders.
Ook als je iets verandert aan de hoeveelheid of de samenstelling van het eten zal het tijdstip van 't laagste punt in de meeste gevallen verschuiven.

Als je het tijdstip van het laagste punt gevonden hebt, kun je vanzelfsprekend gewoon weer eten geven zoals je gewend bent.

Heel belangrijk
Als je tussentijds een waarde meet die gevaarlijk laag wordt, d.w.z. lager dan 4 mmol, stop dan meteen met curven en geef eten.
Meet je 2 uur na de injectie al een waarde van b.v. 6 mmol, stop dan ook meteen met curven want de kans is heel groot dat er een hypo aankomt.
Geef de waardes die je gemeten hebt meteen door op het forum zodat er snel een duidelijk advies komt.
Gaat je kat zich ondertussen sloom gedragen of merk je dat hij/zij zich minder goed gaat voelen test meteen de bss en overleg even op het forum.
Succes!
kijk ook eens op onze FaceBook pagina
Gesloten