Pagina 1 van 3

Gevaarlijk voor katten

Geplaatst: 16 feb 2010 10:03
door Einstein van Edith
lijst met stoffen die voor katten giftig zijn, zowel planten als voedingswaren

Vergiftiging bij huisdieren

Als een huisdier iets eet of drinkt wat niet voor hem bestemd is, is het mogelijk dat het dier daarbij een vergiftiging oploopt. Veel stoffen die wij in huis hebben zijn ongezond voor dieren. Huishoudproducten, planten, medicijnen en andere stoffen zijn al gauw verdacht, maar ook etenswaren die voor de mens geen enkel kwaad kunnen, zijn voor dieren soms gevaarlijk. In dit document wordt een aantal van deze giftige stoffen besproken.

Hoe te handelen bij vergiftiging
Heeft uw dier iets verkeerds gegeten, laat het dan nooit zomaar braken. Bij diverse stoffen zorgt dit juist voor extra beschadiging van de slokdarm. Neem direct contact op met uw dierenarts. Deze kan u vertellen of u zelf al iets kunt doen of dat u zo snel mogelijk naar de praktijk moet komen. Houd indien mogelijk het verpakkingsmiddel van de opgenomen stof of het kaartje van de desbetreffende plant bij de hand zodat u de dierenarts precies kunt vertellen om welke stoffen het gaat.

Moet u uw dier toch laten braken, gebruik daarvoor dan nooit zout! Hij kan daardoor een zoutvergiftiging krijgen en zelfs overlijden. Uw dierenarts kan uw dier een injectie geven waardoor hij gaat braken.
Weet je dat elastiek levensgevaarlijk is voor katten? Vooral dat dunne elastiek is gevaarlijk. Als ze het opeten klemt het binnenin de kat vanalles af en de kat overleeft het vaak niet.

Geplaatst: 16 feb 2010 11:20
door Brigitte
Antivries en paracetamol: gegarandeerd dodelijk.
Giftige planten: http://www.scarlettini.nl/giftige_plant ... katten.htm
Bijzondere aandacht voor lelies, indien niet tijdig ingegrepen, kan één blaadje voor fataal aflopend nierfalen zorgen.

Braakmiddel: blijf weg van keukenzout

Geplaatst: 21 feb 2010 08:03
door Brigitte
Soms is het nodig dieren te laten braken als ze iets giftigs hebben gegeten (mag overigens nooit bij irriterende stoffen, want dan komt het nog een keer langs de slokdarm). Tot voor kort werd zout aangeraden als EHBO-methode, maar inmiddels geldt er een waarschuwing tegen het gebruik van keukenzout als braakmiddel.
zout doodt dieren
Sterfgevallen ontdekt in Amsterdam

door Nienke Oort - AMSTERDAM -

Keukenzout, een bekend eerste hulpmiddel om huisdieren te laten braken als zij iets giftigs hebben binnengekregen, blijkt beesten te doden. In de Spoedkliniek Weesperzijde in Amsterdam zijn onlangs honden aan dit huis-, tuinen keukenmiddel overleden en de artsen luiden nu de noodklok.

Op internet, in EHBO-boeken voor dieren en door dierenartsen wordt het geven van een schep keukenzout vaak geadviseerd als eerste hulpactie, als het baasje weet dat zijn dier iets giftigs heeft binnengekregen. De dierenartsen van de Spoedkliniek raden dit nu sterk af; één schep zout kan al fataal zijn.

Zout heeft een irriterende werking op het slijmvlies van het maag-darmkanaal, waardoor gebrek aan eetlust, braken en diarree vaak de eerste verschijnselen na opname van zout zijn. Door de hoge natriumconcentratie in het bloed verplaatst water zich vanuit de weefsels naar het vaatbed, wat kan leiden tot ophoping van een abnormale hoeveelheid vocht in weefsels.

Sloom
De artsen van de Spoedkliniek kwamen er achter dat als de natriumconcentratie ook in de hersenen gaat stijgen, dit kan leiden tot rusteloosheid. Het dier wordt prikkelbaar, sloom en/of krijgt spiertrekkingen, toevallen en koorts. Uiteindelijk kan het beest in coma raken en overlijden.

Het eerste geval waarbij duidelijk werd dat het keukenzout de doodsoorzaak was en niet het giftige middel was bij een acht jaar oud schipperke hondje. Het dier had een hartmedicijn van zijn bazin ingeslikt. Op advies van haar dierenarts gaf ze de hond een schep zout.
Vanaf dat moment is het misgegaan en konden ook de artsen bij de Spoedkliniek niets meer voor het hondje doen. Tien uur na de inname van het zout was het hondje dood.

Een ander geval betreft een skye terriër, die een sok had ingeslikt. De eigenaren gaven tot twee keer toe een schep zout, maar de hond braakte niet. Aangekomen bij de Spoedkliniek kreeg de hond ook daar nog een braakmiddel, maar ook dat werkte niet. Na zes uur kreeg de hond een epileptische aanval en na twaalf uur raakte het dier in coma. Ze hebben de hond laten inslapen.

De dierenartsen van de Spoedkliniek hebben nu een artikel geschreven voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde dat vrijwel bij elke praktijk in Nederland wordt bezorgd. Op deze manier hopen zij dat het snel bekend wordt dat keukenzout niet meer gebruikt mag worden als braakmiddel bij huisdieren

Voor honden is 3.7 gram keukenzout per kilogram lichaamsgewicht een dodelijke hoeveelheid. Toxische effecten kunnen al optreden vanaf 1.9 g/kg lichaamsgewicht. Een enkele theelepel keukenzout bestaat al uit 7.25 gram, en een eetlepel bevat 14.2-21.75 gram zout.

Ons advies is om keukenzout niet meer te gebruiken als braakmiddel. In plaats daarvan wordt u geadviseerd contact op te nemen met de dierenarts, en te overleggen of het noodzakelijk is de hond te laten braken. Als braken noodzakelijk is, dan heeft de dierenarts daar injecties voor.
Bron: http://www.parttimepartner.nl/zout/braakmiddel.pdf

Uiteraard dien je altijd direct contact op te nemen met de dierenarts als je ziet dat je dier in de medicijnkast heeft gerommeld of schoonmaakmiddel heeft opgelikt.

Geplaatst: 22 apr 2010 11:38
door Neeltje

Waarschuwing voor Action mandjes

Geplaatst: 29 apr 2010 06:44
door Brigitte
Volgens mij komt het hier nauwelijks voor dat er nestjes kittens zijn, maar ik plaats de waarschuwing hier toch maar onder het motto "zegt het voort".
Het zijn overigens namaak "donut"-mandjes, dus de waarschuwing geldt voor alle mandjes die er hetzelfde uitzien. De tweede foto heb ik met opzet weggelaten.

Afbeelding

Waarschuwing: Aldi snoepjes

Geplaatst: 16 mei 2010 07:25
door Brigitte

Waarschuwing!! Gevaarlijke speeltunnel!!

Geplaatst: 06 jul 2010 15:46
door Marleen
Enige tijd geleden heb ik bij Zooplus de volgende speeltunnel gekocht:

http://www.zooplus.nl/shop/katten/speel ... nel/151979

Helemaal geweldig vindt Noortje het. Het liefst duikt ze er met een gigantische snoekduik in zodat zij met tunnel en al door de kamer heen vliegt.

Levensgevaarlijk heb ik gemerkt vandaag. Wat blijkt? De tunnel bestaat uit doek wat in vorm gehouden wordt door dik staaldraad. Dit staaldraad zit met de uiteinden vast in plastic dopjes. Deze dopjes kunnen losschieten en de uiteinden zijn zo scherp dat het door het doek heen steekt!
Bij inspectie vandaag, zaten er VIER van deze uiteinden door het doek heen! Waarvan één in het midden, richting een uitgang. Als Noortje in een wilde bui door die bewuste tunnel heen was gedoken en met haar koppie tegen die draad aan was gerend, dan had ze nu een oog minder gehad.

Ik heb Zooplus inmiddels op de hoogte gesteld van dit alles.

Geplaatst: 23 jul 2011 22:05
door Neeltje
Kantelramen zijn ook levensgevaarlijk ....

Geplaatst: 01 aug 2011 09:26
door Janneke
Wat betreft die vliegen: kijk ook uit met het voer!!! (zeker met de warmte van de komende dagen) De laatste dagen van Joepie at hij minder en bleef er wat staan. Ik deed er dan folie over, een dekseltje er op of ik zette het in de koelkast.