Ziektekostenverzekeringen en diabetes

Gesloten
Gebruikersavatar
Brigitte
Berichten: 10968
Lid geworden op: 13 mar 2009 07:05
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Eindhoven
Contacteer:

Ziektekostenverzekeringen en diabetes

Bericht door Brigitte » 16 feb 2017 20:55

Wanneer een kat diabetes krijgt en op dat moment valt onder een ziektekostenverzekering voor huisdieren, rijst de vraag wat de verzekeringsmaatschappij vergoedt. Ik heb een kleine enquête gehouden onder de vier grote maatschappijen, t.w. Petplan, Proteq Dier en Zorg, Nationaal Spaarfonds en Kruidvat, waarbij ik specifiek heb gevraagd naar de vergoedingen op het gebied van diabetes.

Petplan en Proteq hebben inmiddels gereageerd, Nationaal Spaarfonds en Kruidvat hebben ervoor gekozen om in het geheel niet te reageren. Uiteraard geeft dit te denken over hun serviceniveau.

Enkele opmerkingen vooraf.

De antwoorden van de maatschappijen hebben betrekking op de situatie per eind februari/begin maart 2009. Polisvoorwaarden en declaratieregels kunnen wijzigen en aan de antwoorden van de verzekeringsmaatschappen kunnen dan ook geen rechten worden ontleend. In principe betreft het een eenmalige vragenronde en de antwoorden zullen dan ook niet worden bijgewerkt mocht het beleid in de toekomst worden aangepast.

Het heeft geen zin een suikerkat alsnog te verzekeren, althans niet als het gaat om diabetes. Je bent verplicht informatie naar waarheid te verstrekken bij het aanvragen van de verzekering en diabetes zal worden uitgesloten van vergoeding. Mocht je echter naar aanleiding van de diabetes bij je kat besluiten om eventuele andere katten te verzekeren, dan kunnen de antwoorden op de vragen behulpzaam zijn bij de keus voor een bepaalde verzekeringsmaatschappij. Houd echter altijd rekening met de voorgaande opmerking over wijziging van de polisvoorwaarden en vraag recente informatie aan over het vergoedingenbeleid.

Onderstaande antwoorden zijn de letterlijke reacties van de verzekeringsmaatschappijen op de voorgelegde vragen. Ik vel geen waardeoordeel over de kwaliteit van de verzekeringen, maar heb de vragenlijst wel bewust voorgelegd aan slechts vier maatschappijen (feitelijk drie aangezien Nationaal Spaarfonds en Kruidvat hetzelfde schijnen te zijn) omdat deze onderdeel zijn van/gelieerd zijn aan grote verzekeraars. Een andere verzekeringsvorm is de "onderlinge waarborgmaatschappij" waarbij de verzekerden meedelen in de winst maar ook in het verlies en feitelijk elkaars risico dragen. Pico Bello is daar een (berucht) voordeel van. Deze verzekeringsvorm wordt afgeraden door consumentenorganisaties.

Diabetes is uiteraard maar een beperkt onderdeel van het verzekeringspakket en het verdient daarom aanbeveling om álle aspecten van de verzekering te vergelijken, mocht je op zoek zijn naar een verzekering. Een onafhankelijke site die alles makkelijk op een rijtje zet, is www.verzekerjehuisdier.nl

De vragen gaan deels over humane insuline. Dit is gedaan omdat veterinaire insuline altijd wordt vergoed.

Dan nu de gestelde vragen:

Vraag 1:
Dekt de verzekering humane insuline wanneer deze door de dierenarts wordt voorgeschreven?
Petplan: Indien het huisdier reeds is verzekerd en later suikerziekte mocht ontwikkelen worden alle onderzoeken, behandelingen en medicatie als voorgeschreven ofwel uitgevoerd door de dierenarts vergoed. Zo ook humane insuline, thuis test strips, meetmachines enz. Aan deze voorschriften, behandeling en meetapparatuur wordt geen limiet gesteld.
Proteq: Ja, wanneer het om een geregistreerd middel gaat Kantekening is wel dat wij volgens de polisvoorwaarden alleen een humaan middel vergoeden wanneer er geen alternatief is binnen de diergeneesmiddelen.

Vraag 2:
Dient humane insuline die door de dierenarts is voorgeschreven te worden afgenomen bij de dierenarts (deze zal de insuline speciaal moeten bestellen en mogelijk duurder zijn) of kun je een declaratie van de apotheek indienen?
Petplan: geen expliciet antwoord, wordt nagevraagd
Proteq: Nee. Wij vergoeden alleen kosten gemaakt bij een dierenarts omdat wij de controle door een specialist (lees dus dierenarts) willen laten uitvoeren.

Vraag 3:
Spuiten zijn via internet veel goedkoper te bestellen dan via de dierenarts. Worden internetbestellingen vergoed of dienen de veel duurdere spuiten bij de dierenarts te worden afgenomen om voor vergoeding in aanmerking te komen?
Petplan: Internetbestellingen kunnen niet worden vergoed, aangezien deze niet diergespecificeerd zijn en er geen identificatie van het gebruikende (verzekerde) huisdier plaatsvindt.
Proteq: We vergoeden geen spuiten die op internet besteld zijn. (We willen dat de dierenarts "in control" blijft).

Vraag 4:
Worden teststrips voor thuis testen vergoed? De dierenarts zal dit vaak aanraden, maar laat de uitvoering over aan de eigenaar. Bij humane insuline wordt zeer veel getest, zit er een maximum aan de vergoeding van teststrips, m.a.w. bepaalt de verzekeraar wat in zijn ogen "redelijk” is?
Petplan: Zie antwoord bij vraag 1: het wordt vergoed en er bestaat geen limiet.
Proteq: Wanneer de dierenarts aanbeveelt thuis te gaan testen en daarvoor teststrips meegeeft zullen deze onder de dekking vallen. Er zit geen maximum aan, dit bepaalt de dierenarts, niet wij.

Vraag 5:
Ook hier speelt de vraag of internetbestellingen van teststrips vergoed worden, dit scheelt een factor 2 ten opzichte van de apotheek en een factor 4-5 ten opzichte van de dierenarts.
Petplan: Zie antwoord bij vraag 3
Proteq: Ook hier geldt dat wij internetbestellingen niet vergoeden.

Vraag 6:
Vergoedt uw maatschappij de kosten van dieetvoeding voor diabetische katten?
Petplan: Nee.
Proteq: Nee.

Edit door Jennie: oorspronkelijk bericht 13-3-2009.
Niet bekend of verzekeraars er nog steeds hetzelfde over denken.

Edit door Neeltje 11-09-2017.
Proteq vergoedt
Urine sticks
Meters
Spuitjes
die via diabetescentrale.nl besteld zijn.
Zorg ervoor dat de naam en het chipnummer van je kat op de factuur staan.

Ook vergoedt Proteq Lantus mits je het recept meestuurt.
Gesloten