Pagina 1 van 1

Bloedsuiker testen: Info

Geplaatst: 03 sep 2021 11:43
door Neeltje
Bijna alle katten werken heel goed mee bij glucose testen.
Het is een piepklein prikje en eigenlijk minder 'eng' dan een injectie geven.

Thuismetingen zijn betrouwbaarder omdat ze veel minder stressvol zijn
dan bij een bezoek aan de dierenarts met meestal een autorit vooraf.

Bedenk dat je het leven van je kat kunt redden wanneer je op elk moment zelf glucose kunt testen.

Er zijn bloedsuikermeters die maar 0.3µl bloed nodig hebben om een betrouwbare meting te geven.
Let daar bij aanschaf vooral op want vaak is het druppeltje niet groter.

Als je een metertje via internet bestelt, duurt het een paar dagen voordat je het in huis hebt. Gebruik deze dagen om je kat eraan te laten wennen dat je aan de oortjes of voetkussentjes friemelt, daarna uitvoerig prijzen en aaien en een beloning geven, zodat je kat het bloedtesten associeert met iets leuks.
Als je een prikpennetje wilt gaan gebruiken, laat je kat dan wennen aan het klikje, met hetzelfde ritueel van aaien en belonen.

Sommige katten vinden het vervelend dat je aan hun oortjes komt, dan kan voetkussentje testen een prima alternatief zijn.
Een prikpen kan daarbij een uitkomst zijn.


Wat kan er allemaal fout gaan bij meten?

De huidige bloedsuikermeters geven over het algemeen een betrouwbare uitslag. De meeste afwijkende bloedsuikerwaardes zijn dan ook vaak een gevolg van handelingsfouten. De volgende fouten worden in de praktijk vaak gemaakt:
• De meter is verkeerd gecodeerd. Sommige bloedsuikermeters moeten per verpakking teststrips opnieuw gecodeerd worden. Het kan voorkomen dat de code niet goed is ingevoerd of dat dit vergeten is. De meter meet weliswaar bij een verkeerde code de bloedsuiker, maar gebruikt een verkeerde omrekenfactor waardoor de uitkomst van de gemeten waarde onjuist is. Sommige meters coderen automatisch.
• Handen niet gewassen. Een verontreiniging op de handen kan een veel te hoge uitslag van de bloedsuikerwaarde geven.
• Te weinig bloed op de teststrook. Met name bij de oudere meters kan dit voorkomen. Sommige meters geven een foutmelding bij te weinig bloed, andere gaan wel meten, maar geven bij te weinig bloed een onbetrouwbare uitslag. De nieuwe meters hebben maar weinig bloed nodig en daarom zal bij deze meters een dergelijke fout minder snel optreden.
• Te hard stuwen. Bij te hard stuwen om een bloeddruppel te verkrijgen, kan verdunning van het bloed met wondvocht ontstaan. Dit kan de uitslag aanzienlijk verlagen.
• Gebruik van verlopen teststrips. Teststrips zijn heel vocht en lichtgevoelig. Wanneer teststrips over de uiterste houdbaarheidsdatum heen zijn of niet juist bewaard zijn, is de uitslag van de gemeten waarde niet betrouwbaar meer.
• De meter of de teststrips hebben in een te warme of te koude omgeving gelegen. Een bloedsuikermeter is een technisch apparaat dat binnen bepaalde temperatuursgrenzen (15-30 ºC) de juiste meting verricht. Wanneer strips een keer bevroren zijn geweest of in hele hoge temperaturen hebben gelegen, mogen ze niet meer gebruikt worden. Het is dan ook van belang de meter en de testsrips altijd bij kamertemperatuur te bewaren.

Mijn meter geeft de verkeerde uitslag!
De huidige meters voldoen allemaal aan de Europese richtlijnen. Dit wordt door het onderzoeksinstituut TNO vastgesteld. Bij juist gebruik, geven de meters in de regel geen foutieve uitslag. Er kunnen en mogen wel verschillen zitten tussen bloedsuikerwaarden gemeten met verschillende meters. Zeker wanneer de meters een verschillend meetprincipe hebben.
Maar ook wanneer tweemaal kort na elkaar een meting wordt verricht kan er een afwijking zijn.
Het is aan te raden om de bloedsuikerwaarde altijd met een en dezelfde meter te meten. De gemeten waarde is een richtlijn hoe te handelen. Door steeds met dezelfde meter te meten, kunnen waardes onderling beter met elkaar vergeleken worden.

bron: lloyds apotheken

Bloedsuikermeter voor mensen of voor dieren

Geplaatst: 03 sep 2021 11:55
door Neeltje
Sommige mensen kopen liever dierlijk gevalideerde meters.
Echter vonden vrijwilligers van de FDMB (Feline Diabetes Message Board) na tests geen significant verschil in nauwkeurigheid van kattenbloed tussen de Abbott AlphaTrak en toonaangevende menselijke glucometers.
Dierspecifieke systemen zijn veel duurder dan glucometers en teststrips voor mensen.

Meters gemaakt voor menselijk gebruik zijn nauwkeurig in het meten van bloedglucosewaarden bij dieren boven 80 mg/dl (4.44 mmol/l).
Bij de lagere bereiken is de nauwkeurigheid minder vanwege het verschil in grootte van rode bloedcellen (erytrocyten) tussen soorten. Glucometers voor mensen werden met succes gebruikt bij huisdieren lang voordat diergerichte meters werden geproduceerd.

https://diabetesindogs.fandom.com/wiki/Glucometer