Pagina 1 van 1

Bloedsuiker testen: Oortje

Geplaatst: 13 sep 2010 16:12
door Neeltje
Oortjeprik

Op de eerste plaats is het belangrijk dat je een bloedsuikermeter gebruikt die maar een speldenprikje bloed nodig heeft,
de FreeStyle meter heeft het minste bloed nodig om een betrouwbare test uit te voeren, 0.3µl.

Soms lukt het testen niet meteen omdat er geen bloed komt, raak vooral niet in paniek en ga niets forceren, morgen is
er weer een dag.
Kies een rustig moment uit, het tijdstip van de dag maakt voor de eerste keer niet zoveel uit, het is wennen voor jou en je kat, dus zorg voor een lekkere beloning en een uitgebreide knuffelbeurt ook al is het testen nog niet gelukt.
Oortjes moeten als het ware 'leren' bloeden; naarmate je vaker in het oortje prikt worden steeds meer haarvaatjes gevormd
waardoor het bloedsuiker testen steeds makkelijker zal gaan.

Afbeelding Afbeelding

Mosje:

Mijn tips (ik ben geen held, trouwens). Oortje moet echt flink warm zijn, bijna dat je denkt: heet. En je moet zelf echt doortastend prikken. Soms ga je er dan dwars doorheen, geeft niet echt, zolang je niet in je vingers prikt. Prik je aan de binnenkant of aan de buitenkant van het oor? Ik vind het gemakkelijker aan de buitenkant. Ik zet Dikkop voor me op het aanrecht, hij in de lengte van het aanrecht, ik druk hem tegen mijn buik aan als het ware. Dat doe ik door onder zijn kop door met mijn linkerhand zijn rechteroor vast te houden. Ik klem hem dan met mijn rechterarm ook een beetje vast en prik dan met mijn rechterhand aan de buitenkant/achterkant van het oor. Hij vindt het lekker als ik zijn oor warm maak, ik gebruik daarvoor een sorbo-schoonmaakdoekje dat ik 20 seconden in de magnetron verwarm. Hij blijft dan zoet staan terwijl zijn oortje opwarmt. Twee keer prikken is soms nodig en werkt altijd, snel na elkaar en dicht bij elkaar. Niet van jezelf schrikken als je hebt geprikt, oor al die tijd vasthouden want anders schudt-ie met zijn kop en vliegt het bloed in het rond. Mijn ervaring is dat het oortje 'leert', hoe vaker je het doet hoe gemakkelijker bloedt het oortje. Het rare is dat je eigenlijk geen wondjes ziet, alleen af en toe een klein blauw plekje.
______________________________

Claudia:

Bij mijn spinner was oortjeprik niet gemakkelijk, ze wilde zich erg zo graag mee bemoeien, als ik met de prikker bij haar vlinderoortjes zat moest zij zonodig de hele tijd haar pootje langs haar oortje halen. Gevolg was dat, als ik al een druppel kreeg, deze meteen weer weg was. Vooral in het begin had ik ook zelf wat last van stress waardoor het allemaal niet opschoot. Uiteindelijk bleek de oplossing om mijn spinner met pootjes en al in een handdoek te verpakken. Met een watje tussen het oortje en mijn vinger en daarna, als beloning, een temptation, ging het ineens prima. Vrij kort daarna bleek de handdoek ook niet meer nodig en werd het een gezellig dagelijks onderonsje onder goedkeurend toeziend oog van onze andere kat die dan natuurlijk ook een lekker snoepje kreeg.
______________________________

Mirjam:

Wat goed werkt is gewoon uit de hand prikken, net boven het dubbele flapje, en dan dus net doen alsof je een splinter eruit wipt. Dus gewoon een beetje 'haken'.
Ook zo dicht mogelijk langs de rand van het oortje prikken, dus niet op adertjes letten.
______________________________

Maria:

Ik neem een kleine hotelshampoo fles, vul die met warm water, legt Suzie's oor erop, en met de prikpen (die hopelijk met je bloedtestmeter mee kwam) prik ik haar op de buitenkant van haar oor (ze heeft fijne oortjes, het lukt goed bij haar, maar niet bij alle katten). Het is een beetje uitproberen wat voor jullie werkt. Afbeelding


Ik zet Suzie op het aanrecht zodat ik haar zo tussen mijn ellebogen heb en mijn handen vrij zijn om met haar oor bezig te zijn. Zij zit wel braaf stil. Achteraf krijgt ze een kattensnoepje als beloning.

De eerste keer dat mijn man en ik het deden was het frullen en we hebben 5 teststrips gebruikt voor het goed was. Even wennen, nu lukt het op een tiental seconden en ik doe het alleen.
______________________________
Kattendomein:

Mogelijke tip voor beginners
Ik moest mijn kater Niels testen op diabetes en kreeg niet voldoende bloed uit zijn poot of oor zo gaf het metertje aan. Het FreeStyle Freedom Lite metertje is het metertje dat de kleinste bloeddruppel vraagt zo vertelde de apotheker. Hier werden Niels en ik niet vrolijk van. Nu heb ik Niels 2x succesvol in zijn oortje geprikt met een injectienaaldje, oranje code. Niels lag op mijn schoot en reageerde nauwelijks op het prikje, bleef rustig liggen en meteen een succesvolle meting. Prikje schijnt ook minder pijnlijk te zijn dan met een
prikpen, vertelde de da. Kortom misschien een zinvolle tip om je kat te laten wennen aan het prikken als het minder goed lukt.
_______________________________

Judith:

ik prik altijd met een oranje naaldje , nooit problemen mee :)
ik vond de prikpen inderdaad helemaal niets, ja handig voor als je jezelf moet prikken.
_______________________________
Mosje:

Het is niet nodig om in het adertje te prikken hoor, als je maar in de buurt van het randje van het oor blijft.
Het oortje moet leren bloeden.
Het oortje reageert namelijk op het geprik met de aanmaak van nieuwe kleine bloedvaatjes,
en het resultaat daarvan is dat het gemakkelijker gaat bloeden. Met andere woorden: het oortje leert bloeden! En oefening baart kunst...
_______________________________
Marielou:

Ik hou een dik stukje wattenschijf achter het oor, als ik er doorheen prik is dat niet erg en gaat het niet in mijn vinger. Als je eens geen bloed hebt, kijk ook snel aan de andere kant van het oor, als je er doorheen bent gegaan bloedt het vaak aan de andere kant en kan je daar testen.
_______________________________
Gerda:

Ik deed het als volgt : ik zette Lucky op de keukentafel en wikkelde hem in een badhanddoek . Alleen zijn kopje kwam er nog uit.
Vooraf had ik alles al klaargelegd : stukje keukenpapier om de bloeddruppel aan zijn oortje af te vegen , metertje , prikpen ( op hoogste stand 4 ) en teststripjes .
Ik werkte ook met een shampooflesje die ik enkele seconden in de microgolf stak om zo gemakkelijker zijn oortje te verwarmen .
Ik stak het verwarmde flesje eerst eens tegen mijn lippen om te kijken of het toch niet te warm was .
Dan zette ik Lucky op mijn schoot en ondertussen was ik hem een beetje aan het knuffelen en sprak ik tegen hem wat ik aan het doen was .
Doordat hij in die handdoek zat met zijn pootjes , kon hij niet krabben .
Soms , als hij op ons bed lag , en ik moest prikken , liet ik hem gewoon liggen op het bed , maar ik legde wel weer de handdoek over hem .
Hij wist dat er dan een prikje volgde , maar hij vond dat toen al gewoon .
Ik beloonde hem wel altijd met een mini vitakraft stickje ( zonder suiker ) te verkrijgen in de colruyt en bij zooplus .

_______________________________

Marielou:

Ik roep oortjeprik en dan komt Elmo aan denderen. Hij gaat ook vanzelf op de prikplaats zitten. Het geheim: eten. hij associeert het woord al met eten.
Ik wrijf het oorrandje en ik adem erop om het nog warmer te maken. Ondertussen ligt de meter met de strip erin al klaar. Stukje tissue ligt ook klaar. Wattenschijfje plat aan de andere kant van het oor er tegenaan drukken en ik zet de prikpen heel stevig op de andere kant recht erop. Ik prik dus eigenlijk op een vlak stukje op die manier. Voor mijn Elmo heb ik de hoogste stand nodig, maar hij heeft lastige oren. Meteen na het meten hou ik het bloeden tegen met het tissue, gewoon een beetje aandrukken met een vinger aan elke kant van het oortje.
_______________________________

Nelleken:

ik "trek" zijn oortje strak en prik gewoon erdoor. Mijn vingers zitten nooit in de weg en ik kan langst de 2 kanten druppeltjes nemen indien nodig.
Het prikken gaat eigenlijk heel makkelijk. En zoals Marielou al zei: snoepjes na het prikken. Binnen de week springt hij klaar en laat hij zich prikken
Luca vind het prikken zelf ook echt heel erg leuk.
Gewoon strip al in meter steken en inderdaad tissue klaarleggen voor nadien beetje druk uit te oefenen voor het bloeden te stoppen en korstjes te voorkomen.

Afbeelding
Ik pak dus zijn oortje vast onderaan en aan het topje en prik met mijn hand waar ik ook het topje van zijn oor mee vasthou. Ik hou het zo mooi strak en dan heb ik snel een mooie druppel bloed.
_________________________

Esther:

Een tip voor het verwarmen van het oor. Ik heb een sokje van mijn dochters voor een derde gevuld met rijst en een plastic klem erop. Die stop ik voor 30-40 seconden in de magnetron en vouw ik om het oortje heen en ondertussen kneed ik een beetje ( heel zachtjes ). Op deze manier is het oor in een mum van tijd door en door warm.
_________________________

Lea:

De cosma snackies zijn speciaal gereserveerd als "priksnoepje" en die vindt ze heeeeeel erg lekker.
En dat oor dat nu niet meer zo raar dubbelgevouwen hoeft te worden. Ik kan het gewoon beet pakken, een tissue aan de binnenkant van haar oortje en aan de buitenrand prikken. Werkt perfect. Tip voor anderen als het prikken moeilijk gaat.
En ik zet haar eerst in haar favoriete stoel, waar ik nu voortaan altijd prik.
_________________________

Lenneke:

Bij Welles wrijf ik van te voren altijd zijn oortje warm met mijn vingers (vindt hij prima). Daarna hou ik een klein shampooflesje (uit een hotel) tegen de schelp van het oortje (in het begin gevuld met warm water) en prik dan in het randje van zijn oortje. Door het flesje ertegen te houden kan ik het oortje mooi strak zetten en weet ik zeker dat ik niet in m'n vingers prik. Welles vindt het niet echt prettig, maar inmiddels is hij het gewend.
_________________________

Nell:
Iedereen prikt in het oor of voetzooltje, mijn DA prikt in het knobbeltje onder in het oor, ze zegt dat dit minder pijnlijk is.
Ik doe het ook zo.
_______________________________
Suus:
Had de tip van de da gekregen om het oortje dubbel te klappen en dan vanuit de binnenkant te prikken en dat werkte prima
_______________________________
filmpje :het hele ritueel bij Wafel eten, bloedsuiker testen, injectie Lantus geven

filmpje over bss testen bij Clyde

filmpje over bss testen bij Sara en een injectie met Lantus

filmpje over bss testen bij Sara van Lea

Of je nu oortje of voetkussentje prikt, je mag nooit drukken of knijpen om het druppeltje groter te laten worden, je meting is dan onbetrouwbaar omdat je niet weet of er wondvocht bijgekomen is.
1µl weefselvocht kan een 20% lagere waarde geven.

Geplaatst: 05 jul 2011 15:31
door Marika
Vanmiddag gefilmd toen ik zijn bloed ging prikken en hem een methyl-b12 pilletje gaf. Ik moest zo lachen later toen ik dat koppie van hem zag en hoe hij alles in de gaten hield. :smiling cat:

Hij was deze keer een beetje moeilijker aan het doen dan normaal, vooral met het pilletje toen ging hij liggen dan weet ik al hoe laat het is hahaha. En ik zat aan de verkeerde kant om te testen, het duurde even voordat de druppel groot genoeg was, soms duurt dat iets langer maar ik heb niet gedrukt hoor voor meer bloed. :smiling cat:

Hier staat het filmpje! http://youtu.be/52gqkP6mT7o

Geplaatst: 29 feb 2016 21:31
door anita
Ik lees constant dat jullie iets onder het oortje houden om te voorkomen dat je in je eigen vingers prikt.
Ik vouw het oor van Banjer helemaal om, hou het puntje vast met mijn duim. (zodat het oor plat op zijn kop ligt) en dan prik ik. Op die manier kun je nooit in je eigen vinger prikken.
Misschien is dit een goede tip.