Katten in de warmte

Plaats reactie
Gebruikersavatar
TamaraH
Lantusadvies
Berichten: 63112
Lid geworden op: 28 apr 2011 19:49
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Drunen

Katten in de warmte

Bericht door TamaraH » 25 jul 2018 11:48

https://kattenzorgnijmegen.nl/katten-en-warmte/

Goed artikel van stichting kattenzorg Nijmegen.


Als een kat in de zomer ziek is, dan zeggen mensen vaak: “oh, heeft hij last van de warmte?”. Dat is bij een kat niet erg waarschijnlijk.

Voor de gemiddelde kat is een omgevingstemperatuur van 22°C ideaal. Ze verdragen echter ook een temperatuur die ligt tussen het vriespunt en 35°C! Het lichaam van de kat is betrekkelijk ongevoelig voor temperatuurverschillen, alleen het gezicht is hier gevoelig voor.
Hoe komt het dat katten zo goed tegen de warmte kunnen?

Vergelijkend bottenonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de huiskat afstamt van een mix van ten minste drie verschillende onderling verwante wilde kattensoorten uit die regio: de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris libyca), de woestijnkat (Felis margarita) en de moeraskat (Felis chaus).
Bron: Wikipedia

Katten zijn dus woestijndieren van oorsprong. Het lichaam van de voorvaderen van onze huiskat is gemaakt voor het leven in de woestijn. Dit zie je terug bij onze huiskat. Katten drinken zeer weinig en halen het grootste gedeelte van het vocht dat ze nodig hebben uit de prooidieren die ze eten (65%).

Katten gaan ook slim om met de warmte. Ze slapen overdag meer, zij hebben de keus overdag en ’s nachts actief te zijn. Als een kat de mogelijkheid heeft, dan gaat hij op zoek naar koele plaatsen en is hij minder actief als het erg warm is. Katten moeten natuurlijk altijd over vers drinkwater beschikken, maar bij hoge temperaturen is dat zelfs van essentieel belang.
Lichaamstemperatuur

De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38 en 39 °C. Een kat kan heel hoge temperaturen verdragen, ze houden zelfs van extreme warmte! Omdat ze vrij ongevoelig zijn voor warmte, kan het wel eens te heet voor de vacht worden, waardoor deze gaat schroeien. De kat voelt dit niet. Het is dus belangrijk als baasje op te letten als je een open haard hebt of een kachel.

Wat doet een kat bij (te) warm weer?
Transpireren doen katten alleen via de voetzooltjes. Katten wassen zichzelf ook wel eens om de lichaamstemperatuur te verlagen.
Wat kun je zelf doen?
Niet spelen

De meeste katten zijn van nature speels en actief. Het is beter dat je op warme dagen niet gaat spelen of de kat aanmoedigt om te rennen. Hoe minder energie jouw kat verspilt, hoe minder hij last hij heeft van de warmte. Op zeer warme dagen moet je autoritten vermijden of zo kort mogelijk houden. Een binnenkat zal het op prijs stellen dat je hem toegang geeft tot het koelste deel van het huis.
Airco en ventilators

Airconditioning is een luxe die katten waarderen. Ventilatoren vinden zij echter niet prettig. Nu is het wel zo dat de meeste plafondventilatoren een zogenaamde “zomer- en winterstand” hebben. Als je de “winterstand” aanzet, wordt de lucht als het ware ‘aangezogen’ en langs de wanden naar beneden afgevoerd. De kat ervaart geen onaangename “wind” op het lichaam en kan deze manier van ventilatorgebruik zeker waarderen. Je kunt je kat ook helpen om hem te aaien met natte handen. Dit zorgt voor verfrissing en comfort en het is mooi meegenomen dat er vaak wat losse haren meekomen.

Toch in de tuin overdag?
Tussen 2015 en 2017 zuchtte Nederland meermaals onder een korte hittegolf. De katten van Marieke van de Weijer, vrijwilliger bij Stichting Kattenzorg Nijmegen, verkiezen toch in de tuin in de schaduw te gaan liggen, in plaats van binnen in huis, waar het wel 15 graden koeler is! Marieke heeft parasolletjes neergezet en geeft het gras water. Het vocht dat verdampt geeft de katten een heerlijk koele ondergrond.

Katten koelen bij normale zomerse waarden van 25 graden Celsius is niet nodig!

Voeding met veel vocht geven

Marieke heeft haar katten, in verband met het hoge vochtgehalte in deze voeding, zo vaak mogelijk hoge kwaliteit blikvoer en verse voeding aangeboden. De prikkel om zelf te gaan eten en drinken is bij haar katten laag, het liefst doen ze in het geheel niets met deze temperaturen. Koolhydraten en suikers vergroten het dorstgevoel. Om die reden is het goed om te kiezen voor goede kwaliteit blikvoeding zonder toevoegingen zoals suiker, soja en granen.
Denk ook bijvoorbeeld eens aan kattensoep bij tropische temperaturen! Veel katten vinden het lekker en de Vitaliteitsdank van Miamor (te koop bij Zooplus) bevat geen onnodige of schadelijke toevoegingen.

Een natte handdoek op het lichaam leggen?

Nee, een natte handdoek geeft een tegenovergesteld effect. De vacht wordt vochtig, gaat broeien en zorgt juist voor oververhitting. Koelen met natte handdoeken kan alleen op de voetkussentjes en op de buik!

Katten voelen zich het prettigst bij 22 graden, maar kunnen temperaturen tot 35 graden Celsius verdragen.

Natte handdoeken ONDER het lichaam leggen

Als je kat erop wil liggen, dan zijn natte handdoeken ONDER het lichaam altijd een goed idee, over deze tip bestaat geen enkele discussie. Veel katten vinden dit echter een vreemd en onaangenaam gevoel en weigeren op natte lappen te gaan liggen.

Katten stellen drinkplaatsen op verschillende plaatsen binnen en buiten zeer op prijs met warm weer!
Zorg zowel binnen als buiten voor zoveel mogelijk drinkplaatsen.

Of je kat nu binnen of buiten wil liggen, zorg ervoor dat er meerdere drinkschalen beschikbaar zijn. Ververs het water minimaal 1x per dag. Buiten kan in stilstaand water bij temperaturen van 20 graden Celsius of meer al snel blauwalg optreden. Mens en dier worden daar ziek van. Ververs het water dat je buiten beschikbaar stelt aan je katten dan ook regelmatig als de temperatuur boven de 20 graden uit komt.

Koelmatten
Bij Action zijn in de zomerperiode regelmatig koelmatten voor huisdieren te koop. Deze zijn geschikt voor katten, omdat deze alleen natgemaakt hoeven worden.

Koelmatten die vloeistof bevatten, zijn zeer gevaarlijk voor katten! Veel katten krabben of graven als ze ergens gaan liggen. Als de mat beschadigd raakt en de vloeistof vrijkomt, kan de kat dit binnen krijgen en de vloeistof kan giftig zijn. Koop dus geen matten gevuld met vloeistof voor katten!

Natte handen of washandjes
Je kunt je kat helpen koelen door hem te aaien met natgemaakte handen of de kat af te vegen met een nat washandje.

Stimuleren om zichzelf te koelen
Honden en katten kunnen worden gestimuleerd om zichzelf te koelen door middel van waterspelletjes. Je kunt ijsklontjes, robovisjes of pingpongballetjes in een teil doen, als de katten daarnaar hengelen, koelen hun pootjes. Honden zullen rustige spelletjes met water ook zeer op prijs stellen.

Geef je kat geen ijs
Overal op internet zijn leuke recepten te vinden om zelf ijsjes te maken voor honden en katten. Het is uiteraard geheel onnatuurlijk voor een hond of kat om met hoge temperaturen een bevroren product tot zich te nemen. Risico’s zijn er ook: de tong kan blijven plakken aan het ijs, tanden kunnen afbreken bij het kauwen op ijs en de kans op diarree is zeer groot (en extra vochtverlies is iets dat geen enkel dier zich kan permitteren bij hoge temperaturen!).

Met dank aan Mariette Hanssen, van Katten van Curaçao, voor deze aanvulling:
Buiten de door Marieke Van de Weijer al aangehaalde problemen, kunnen ook hun organen een “shock” krijgen, als ze het ijskoude water drinken! Met alle problemen van dien! Ik woon op Curaçao, waarvan iedereen wel weet, dat we het hele jaar met tropische temperaturen te maken hebben…. een “ijsje” is voor de 108 buitenkatten die ik verzorg geen oplossing, wel een grote teil met water, waar wat ijsblokjes in dobberen, dan is het een leuk spel, en ze koelen via hun kussentjes toch genoeg af…. de temperatuur van het ijs in de teil is niet zo ingrijpend, als dat je ijsblokjes in een klein waterbakje doet…. ben er AUB voorzichtig mee! Ik heb helaas al teveel dieren bij de dierenarts zien belanden – met soms fatale afloop , omdat men hun dier een plezier wilt doen! Een overhit dier NOOIT een natte handdoek op de rug leggen…. ALS je dat doet, dan op de voetkussentjes koelen en op de buik!!!

IJs voor menselijke consumptie is voor dieren natuurlijk al helemaal geen goed idee. Het zit boordevol suiker en zout. Suiker is onnodig en ongezond voor dieren. Zout is nodig om ijs goed te laten bevriezen. Zout zorgt juist weer voor extra uitdroging van het lichaam. Waterijsjes bevatten geen zout, maar zijn door het suikergehalte uiteraard niet geschikt om aan huisdieren te voeren. Het is geen probleem om ijsklontjes in de waterbak te doen. Ze smelten snel en zorgen ervoor dat het water wat langer koel of lauw blijft.

Grotere risico’s
Kittens en oudere katten zijn gevoeliger voor grote hitte dan volwassen katten. Ook overgewicht is een factor die de warmte minder draaglijk maakt. Andere katten die meer last hebben van de warmte zijn katten die een hart- en/of longaandoeningen hebben. Bepaalde rassen kunnen ook sneller last hebben van de warmte. De dichtheid en de lengte van de vacht van de kat een invloed op zijn lichaamstemperatuur. Langharige katten hebben wat meer moeite met hitte. Kaalscheren is géén goed idee!

Oververhitting/een zonnesteek
Een zonnesteek komt voor bij katten, maar is zeldzaam. De oorzaak van een zonnesteek is dat de lichaamstemperatuur tot zo’n hoog niveau stijgt dat het dier dood kan gaan (doorgaans meer dan 41°C). De factoren die kunnen zorgen voor een zonnesteek zijn: een afgesloten ruimte, slechte ventilatie en hoge temperaturen (bijvoorbeeld in direct zonlicht).

Symptomen
de kat is lusteloos
braken
kwijlen
de kat kan koorts hebben (de normale lichaamstemperatuur bij katten is is 38 tot 39 graden)
hijgen. Een kat raakt geen warmte kwijt door te hijgen, zoals een hond! Als je je kat ziet hijgen dan is hij in kritieke toestand!
een warme en droge huid
felrood tandvlees
een angstige uitdrukking of een starende blik.

Behandeling van een zonnesteek
Als een zonnesteek wordt vermoed dan is het zaak de lichaamstemperatuur snel te verlagen. Leg natte handdoeken op de buik en de voetkussentjes van de kat. Leg de kat NIET in koud water en gebruik GEEN ijs of iets dat bevroren is, want dan kan overkoeling optreden! Masseer de huid lichtjes tijdens het koelen en strek de pootjes om de bloedcirculatie te verbeteren. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts. Zonder behandeling volgt een coma en uiteindelijk de dood.
Huidige pluizenbollen: Dane 10-1-2013 Eefje 1-2-2013 Nicolas 28-12-2013
ILM Poemba 26-10-2008/7-11-2009 Berlioz 1-6-1996/16-7-2012 Minous 1-6-1996/10-4-2013 Meggie 10-1-2013/4-10-2013 Voor altijd in ons hart :walking4:
Berlioz S(c)heetje
Gebruikersavatar
Kwibus
Berichten: 131
Lid geworden op: 03 jul 2018 13:32
Insuline: was ProZinc
Woonplaats: Groningen

Re: Katten in de warmte

Bericht door Kwibus » 26 jul 2018 12:56

Dank je wel voor dit bericht, ik had er op Google al even (en ook eerder al) naar gezocht! Eigenlijk wist ik het wel maar nu staat het duidelijk geschreven!
Kwibus gaat nog niet naar buiten en zo nodig dus afkoeling bij zijn kussentjes zolang het zo warm is!
Top aanwijzingen..
I.M mijn lieve Karel 2000-4 juni 2018
I.M. mij hele lieve Kwibus juli-14 november 2018 Prozinc
Plaats reactie