Bloedsuiker testen: Voetkussentje

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Advies PZ-Can
Berichten: 71743
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin

Bloedsuiker testen: Voetkussentje

Bericht door Neeltje » 18 feb 2017 13:55

Voetkussentje prikken

Afbeelding
Neeltje:

Ik had iemand nodig die Gijs vasthield want als ik het alleen probeerde trok hij meteen uit reflex z’n poot weg.
Ik zette hem soms even op de radiator van de cv of ik maakte een pootje warm door middel van een nat washandje in een plastic zakje dat even opgewarmd was in de magnetron.
Iemand hield Gijs tegen zich aan en kietelde Gijs over z’n buik, 4 poten wezen naar voren.
Het is handig als je een beetje richting zijkant van een kussentje prikt, daar zit meestal geen eelt.
Je mag van te voren niet ontsmetten want dan krijg je een onbetrouwbare meting, het is niet nodig omdat je met een steriel naaldje of lancetje prikt.
Ik gebruikte de Glucomen LX meter en de Glucoject prikpen. Die zette ik op de hoogste stand 6, en ik koos de grootste druppelgrootte.
Ik stopte het stripje in de meter en meteen daarna ging ik prikken, ik drukte de prikpen heel stevig in een kussentje, Gijs werd ondertussen gekieteld en reageerde niet op het prikje, keek onnozel naar wat ik aan het doen was, ik wachtte even totdat het druppeltje bloed geweld was, als ik twijfelde of het drupje wel groot genoeg was prikte ik snel nog een keer vlak naast het eerste prikje, ik ging dan geen lancetje vernieuwen dat kostte teveel tijd.
Vlug de meter met het stripje erin tegen het bloeddruppeltje aanhouden, het is belangrijk dat je de vakjes goed vol zuigt dan begint de meter vanzelf te meten.
Nooit drukken of duwen om het druppeltje groter te laten worden of sneller tevoorschijn te laten komen, dit zorgt voor een onbetrouwbare meting.
______________________________

Ralf:

Bij onze shooter gaat het als volgt:

Wij prikken in de pootjes (achterpootjes), wij verwarmen een washandje in de magnetron dat we eerst een beetje nat gemaakt hebben.
(gemiddeld 30 seconden in de magnetron).
We leggen alles klaar dwz prikpen van de glucoject (wij gebruiken het doorschijnend opzetkapje, omdat de opening vooraan groter is waardoor het kussentje van het pootje er een klein beetje kan in uitpuilen waardoor je dieper kan prikken).
De teststrip steekt losjes in het toestel zodat het nog niet aan is.
We leggen shooter in de zetel (ik prik alleen) en ik ga op mijn knieën voor hem zitten, ik laat hem neerliggen een beetje op zijn zij en neem het onderste pootje om in te prikken. We warmen het pootje op tot het goed warm is.
Dan drogen we het pootje, zetten de prikpen loodrecht op het pootje (kussentje) drukken goed aan en prikken.
Dan steken we met de ene hand de strip in het toestel en houden met de andere het pootje vast en dan zuigen we de druppel op.
Na het testen krijgt hij ALTIJD een beloning, en dat weten ze maar al te goed.
Het is zelfs zo dat shooter als hij mij ziet afkomen met mijn spullen dat hij zich al zelf klaar legt, en 's morgens dat hij ons al een paar minuten voor dat de wekker afloopt, wakker maakt om te zeggen: opstaan en mij testen.
______________________________
info

http://www.cat-dog-diabetes.com/cats-blood-testing.asp
http://www.cat-dog-diabetes.com/cats-urine-testing.asp
http://www.sugarpet.net/bloodtst.htmlfilmpje op YouTube
In dit filmpje wordt er na het prikje op het kussentje gedrukt om het druppeltje bloed groter te laten worden, dit mag je nooit doen omdat er dan wondvocht bij kan komen en dat beïnvloedt het meetresultaat. 1µl weefselvocht kan een 20% lagere waarde geven).
Gesloten