Wat te doen als een kat onder narcose moet?

Gesloten
Gebruikersavatar
TamaraH
Lantusadvies
Berichten: 75163
Lid geworden op: 28 apr 2011 19:49
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Drunen

Wat te doen als een kat onder narcose moet?

Bericht door TamaraH » 21 feb 2018 15:35

Wat te doen als een kat onder narcose moet?

Vuistregel: Natvoer mag tot 4 uur, harde brokjes tot 6 uur voor de verdoving. KVV wordt langzamer verteerd, die dus ook 6 uur aanhouden voor de veiligheid. Dit omdat een kat (net als ieder ander die onder algehele narcose gaat) kan gaan overgeven bij het onder narcose brengen of bij het ontwaken. Al zijn er wel studies bij mensen waarbij ze juist wél een lichte snack gegeven hebben dat die beter uit de narcose kwamen.

Maar: een diabeetje hoeft niet persé nuchter. Als je die gewoon wat lichtverteerbaars geeft tot 2 uur voor de ingreep is er niets aan de hand. Overleg hierover wel altijd met je dierenarts.

Wat spuit je dan?
Je spuit 's avonds gewoon en geeft het eten tot aan de mpre gewoon.

Bij de mpre spuit je afhankelijk van de hoogte van de waarde minimaal, afhankelijk van de hoeveelheid insuline die het diertje krijgt.
En ook afhankelijk van hoe laat het diertje nuchter moet zijn en wat je nog precies aan eten geeft.

Stel dat je normaal om 7 uur spuit en het diertje moet om 9 uur binnen zijn, dan kun je de nachtelijke maaltijd wat groter maken, het restant om 5 uur weghalen en dan om 7 uur minimaal spuiten.

Spuit je normaal om 7 uur en het diertje moet om 11 uur binnen zijn, dan geef je de gewone ochtendmaaltijd en spuit je ongeveer 1/2 tot 1/3 van de hoeveelheid insuline, afhankelijk van de hoogte van de mpre en de hoeveelheid insuline die je geeft.

Wat veel baasjes vergeten is dat water ook 1 uur voor de ingreep weggehaald moet worden.

Voor Lantus-spuiters:
Let op dat je de dierenarts verteld dat ze GEEN extra insuline mogen spuiten tijdens de ingreep en dat je Lantus spuit, dus dat lage waardes normaal zijn. Een glucose-infuus hoeft pas bij een waarde lager dan 2 mmol/ml.
Gesloten