Katten met diabetes gezocht voor studie van nieuw medicijn

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 60646
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: Eindhoven

Katten met diabetes gezocht voor studie van nieuw medicijn

Bericht door Neeltje » 16 jun 2018 23:19

Dr. Kooistra van de universiteitskliniek in Utrecht is in 2016 een onderzoek gestart naar een nieuw oraal middel om diabetes bij katten te behandelen. Het kan gewoon in het bekje gegeven worden of zelfs door natvoer gemengd worden. En dat hoeft maar 1 x per dag.
Het gaat om een middel wat de uitscheiding van suiker naar de urine verhoogt, een zogenoemde
SGLT2 remmer.

Nu is het zover dat in samenwerking met farmaceut Boehringer Ingelheim door dierenartspraktijken in Nederland, Frankrijk en Duitsland een vervolgstudie wordt gestart waarbij totaal 100 katten nodig zullen zijn.

Er wordt in de studie een vergelijking gemaakt tussen het nieuwe medicijn en behandeling met Caninsulin. Zowel katten die nieuw met diabetes gediagnostiseerd worden als katten die al met insuline behandeld zijn kunnen aan de studie deelnemen. Het is wel belangrijk dat de katten geen andere ziektes hebben.

Er is een studiegroep met katten die het orale medicijn krijgen en een controle groep die behandeld worden met Caninsulin. Deze indeling wordt random gemaakt, eigenaren/verzorgers van de betreffende kat noch de deelnemende dierenartspraktijken hebben hier invloed op.
Het is dus niet zo dat elke kat die meedoet aan de studie het orale middel krijgt. De katten mogen gewoon thuis blijven tijdens de studie, het is niet nodig om ze op te nemen in de praktijk. Wel moeten de katten regelmatig langskomen ter controle op de praktijk, er wordt dan uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan inclusief bloedonderzoek en op sommige momenten moet er een dagcurve gemaakt worden, dan vindt er dus wel een dagopname plaats.
Er hoeft geen speciaal dieet gevolgd te worden. Indien de kat voor deelname aan de studie geschikt is zijn alle onderzoeken en de medicatie kostenloos. De studie duurt 90 dagen. Het uiteindelijke doel is dat het medicijn geregistreerd wordt, echter zal daar nog wel enige tijd overheen gaan, daarom moet er wel rekening gehouden worden met het feit dat er met de medicatie gestopt moet worden na afloop van de studie en er dan alsnog overgeschakeld moet worden naar insulinetherapie.

Wanneer je Lantus of ProZinc spuit zul je waarschijnlijk niet staan te popelen bij het idee dat je kat misschien 90 dagen Caninsulin toegediend zal krijgen.
Als je kat net de diagnose diabetes heeft gekregen of je geeft al Caninsulin wordt het misschien een ander verhaal.

Heb je interesse om met jouw kat deel te nemen aan de studie kun je meer informatie krijgen bij Dierenkliniek de Kempen via e-mail info@dierenkliniekdekempen.nl
of telefonisch
Bergeijk: 0497-571275, Valkenswaard: 040-2012475 of Veldhoven: 040-2532540

Woon je niet in de buurt, misschien doet je eigen dierenartspraktijk ook mee aan deze studie.

Opmerking van het forum: bij de screening wordt een echo van de blaas gemaakt. Vanuit de universiteit is tijdens de eerste studie gezegd dat er ook een echo van de nieren gemaakt zou moeten worden. Doordat dit in 1e instantie tijdens de eerste studie niet is gebeurd, heeft dit dramatische gevolgen gehad voor een bepaalde kat. Let er dus vooral op dat dit wel gebeurt.
Gesloten