Richtlijn behandeling hypo's met Caninsulin

Gesloten
Gebruikersavatar
Jennie
Advies ProZinc-Caninsulin
Berichten: 26301
Lid geworden op: 26 jul 2014 13:50
Insuline: niets
Woonplaats: Driebergen

Richtlijn behandeling hypo's met Caninsulin

Bericht door Jennie » 27 mar 2019 21:11

WEES VOORBEREID : HOE TE HANDELEN TIJDENS EEN HYPO MET CANINSULIN (waarde < 4 mmol)

Hypoglycemie (hypo) ofwel een lage bloedsuikerspiegel is, als je insuline spuit, een potentieel gevaarlijke aandoening die meteen behandeld moet worden. Hypoglycemie treedt op wanneer er teveel insuline in het lichaam aanwezig is, wat kan leiden tot hersenbeschadiging en/of de dood. We gaan hier uit van hypoglycemie als er tijdens gebruik van Caninsulin sprake is van een waarde van lager dan 4.0 mmol.

Wanneer je weet hoe je een hypo, al dan niet symptoomloos, moet bestrijden, kun je het leven van je diabeteskat redden. De hiernavolgende algemene richtlijn is bedoeld voor diegenen die thuis de bloedsuiker van hun kat testen.

Wanneer je niet zelf test, kun je op geen enkele manier controleren of de behandeling aanslaat, bovendien weet je niet of je kat
last heeft van een hypo of een hyper. Pas dan toch de behandeling in lichte mate toe, d.w.z. geef niet al te veel snelle suikers
zoals dextro, zoete stroop of honing, en ga direct naar de (spoed)dierenarts.

SYMPTOMEN

Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende symptomen, maar er zijn katten die GEEN ENKEL symptoom laten zien.

Plotseling optredende vreethonger
Staren, vreemd uit de ogen kijken, van de wereld lijken, suffig
Rillingen
Zwakte of apathie
Desoriëntatie
Op rare plekjes snuffelen
Problemen met het zicht … loopt tegen meubels

Slechte coördinatie zoals zwalken, rondjes lopen of ‘dronken’ gedrag
Anders bewegen van kop en nek
Rusteloosheid
Dwingend miauwen
Gedragsveranderingen zoals agressie
Ineens ontzettend abnormaal actief worden

Stuipen of toevallen
Omvallen
Bewusteloosheid

BEHANDELING

JE KAT HEEFT ZWARE SYMPTOMEN, zoals stuipen of coma of omvallen

- Wrijf flink wat dextro, zoete stroop, honing of druivensuiker op het tandvlees en de binnenkant van de wangen van je kat, als dat lukt.
- SPUIT NOOIT STROOP, HONING OF DRUIVENSUIKER IN HET BEKJE VAN EEN KAT DIE STUIPEN HEEFT OF BEWUSTELOOS IS, OMDAT DE KAT ERIN KAN STIKKEN!
- GA MET SPOED NAAR DE DIERENARTS.
- Blijf ook onderweg steeds dextro of zoete stroop of honing op het tandvlees wrijven, het is dus noodzakelijk dat je iemand meeneemt.
De dierenarts moet een glucose-infuus toedienen. Neem geen genoegen met het toedienen van druivensuiker, dat heb je tenslotte al zelf thuis gedaan en daarvoor ben je niet met vliegende spoed naar de dierenarts gesneld.


JE KAT HEEFT LICHTE SYMPTOMEN

- Smeer een beetje dextro, druivensuiker of een kloddertje zoete stroop of honing aan de binnenkant van de wang of onder de tong, én
- geef snel natvoer met veel koolhydraten zoals Felix in Saus, én
- blijf vervolgens elk half uur de bloedsuiker testen en natvoer en brokjes aanbieden tot de bloedsuiker een aanvaardbaar niveau van 4.5 mmol/l heeft bereikt en/of de symptomen zijn verdwenen.
- Is 4.5 mmol bereikt en zijn de symptomen verdwenen, test dan na een half uur nogmaals om te kijken of de kat niet toch opnieuw is gedaald.
- Als een kat zelfs zijn of haar favoriete voedsel niet wil eten, moet je meteen beginnen met dwangvoeren met behulp van een spuitje zonder naald. Geef desnoods nog wat dextro.

Onthoud dat alleen dextro of zoete stroop of honing niet voldoende is omdat het effect daarvan snel verdwijnt. Je moet daarna altijd eten geven. Natvoer (met veel koolhydraten) zorgt ervoor dat de bloedsuiker snel omhoog gaat en is daarom de beste keus tijdens een hypo . Om de bloedsuiker langer hoog te houden kun je daarna brokjes geven. Geef dus altijd een combinatie van beide.

Wanneer de bloedsuiker niet voldoende stijgt of steeds weer daalt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan, nadat je nog wat snelle suikers zoals dextro, zoete stroop of honing toegediend hebt.
Vertrouw je het niet of wil je kat echt niet eten, ga dan meteen naar de dierenarts.


JE KAT HEEFT GEEN SYMPTOMEN

Je meet 2.0 mmol of lager
Herhaal meteen de test met een grote druppel bloed om er zeker van te zijn dat het geen verkeerde meting is.
- Geef een klein beetje dextro, honing of stroop, én
- geef vervolgens snel natvoer met veel koolhydraten zoals Felix in Saus , én
- blijf vervolgens elk half uur de bloedsuiker testen en natvoer en brokjes aanbieden tot de bloedsuiker een aanvaardbaar niveau van 4.5 mmol/l heeft bereikt,
- Is 4.5 mmol bereikt, test dan na een half uur nogmaals om te kijken of de kat niet toch opnieuw is gedaald.
- Als een kat zelfs zijn of haar favoriete voedsel niet wil eten, moet je meteen beginnen met dwangvoeren met behulp van een spuitje zonder naald.


Natvoer (met veel koolhydraten) zorgt ervoor dat de bloedsuiker snel omhoog gaat en is daarom de beste keus tijdens een hypo . Om de bloedsuiker langer hoog te houden kun je daarna brokjes geven. Geef dus altijd een combinatie van beide.

Blijf je kat goed in de gaten houden ook al zijn er geen hypoverschijnselen, want met deze lage waardes kan hij/zij later alsnog in de problemen komen.
Wanneer de bloedsuiker niet voldoende stijgt of steeds weer daalt is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.
Vertrouw je het niet of wil je kat echt niet eten, ga dan meteen naar de dierenarts.

Je meet tussen 2.0 mmol en 4.0 mmol
Herhaal meteen de test met een grote druppel bloed om er zeker van te zijn dat het geen verkeerde meting is.
- Geef snel wat van het normale natvoer en wat brokjes,
- blijf vervolgens elk half uur de bloedsuiker testen en natvoer en brokjes aanbieden tot de bloedsuiker een aanvaardbaar niveau van 4.5 mmol/l heeft bereikt,
- Is 4.5 mmol bereikt, test dan na een half uur nogmaals om te kijken of de kat niet toch opnieuw is gedaald.
- Als een kat zelfs zijn of haar favoriete voedsel niet wil eten, kun je beginnen met dwangvoeren met behulp van een spuitje zonder naald.

Blijf je kat goed in de gaten houden ook al zijn er geen hypoverschijnselen, want met deze lage waardes kan hij/zij later alsnog in de problemen komen.
Stijgt de bloedsuiker niet of daalt deze verder, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.
Vertrouw je het niet of wil je kat echt niet eten, ga dan meteen naar de dierenarts.
-------------------------------------------------------------------------------------
Onthoud dat stroop of andere suikermengsels de bloedsuiker slechts KORT laten stijgen en voedsel is dan ook heel erg belangrijk bij lichte symptomen. Natvoer (met veel koolhydraten) zorgt ervoor dat de bloedsuiker snel omhoog gaat en is daarom de beste keus tijdens een hypo. Om de bloedsuiker langer hoog te houden kun je daarna brokjes geven.
Bedenk ook dat het langer duurt totdat het effect van de (foute) brokjes uit je kat's systeem zal zijn, dus hou daar rekening mee wanneer je de volgende pré gaat testen.

Na een hypo kunnen katten gevoeliger op insuline reageren en daarom is het vaak noodzakelijk de dosis te verlagen, vooral ook omdat een overdosis insuline (of dat nu komt door de dosering, onvoldoende eten of een verandering in de insulinebehoefte van de kat) de hypo juist heeft veroorzaakt. Bij een middelzware of zware hypo is het vaak verstandig om de volgende injectie helemaal over te slaan.
Overleg dit op het forum.

Vergeet vooral niet dat bij lage bloedsuikers zonder symptomen de meting die je te zien krijgt minder belangrijk is dan waar die toe leidt. Met andere woorden: bij een meting van 5 – 6 mmol/l met nog uren te gaan tot het laagste punt, moet je je kat (en de bloedsuiker) scherp in de gaten houden en de maatregelen nemen.
Kom je er na de injectie achter dat je veel teveel insuline gespoten hebt, en je kat lijkt daar in 1e instantie geen last van te hebben, ga toch meteen met je kat naar de dierenarts want je kat kan op elk onverwacht moment zware symptomen krijgen.
Bij zeer lage metingen ZONDER SYMPTOMEN kan een kat het ene moment niks mankeren en een seconde later liggen te stuipen.
De beste manier om je te wapenen tegen een hypo is zelf de bloedsuiker testen.
WEES VOORBEREID! WEET WAT DE SYMPTOMEN ZIJN EN HOE JE MOET HANDELEN EN OVERLEG ELKE HYPO EN HET VERLOOP ERVAN OP HET FORUM

ZORG DAT JE ALTIJD IN HUIS HEBT:
Voldoende bss testmateriaal
Dextropoeder, Glucopur Glucose Poeder, zoete stroop of honing
Voor 't geval je moet gaan spuitvoeren: Een lege spuit zonder naald, te verkrijgen bij elke apotheek, en een blikje a/d van Hill's, te koop bij je da.
Koolhydraatrijk blikvoer zoals Felix in blik met saus 27%
Brokjes, zowel brokjes met weinig koolhydraten als brokjes met veel koolhydraten
tip: sla de info op en/of print het uit zodat je het bij de hand hebt in het geval dat het forum onbereikbaar is
Gesloten