Acromegalie

Gesloten
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73231
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Acromegalie

Bericht door Neeltje »

Acromegalie is een ziekte die ontstaat als een hypofysegezwel veel groeihormonen produceert.
De overmatige hoeveelheden groeihormoon worden geproduceerd door een hypofysetumor die uitgaat van de GH-producerende cellen. Deze tumoren kunnen sterk in grootte variëren. Soms is de hypofyse nauwelijks of niet vergroot, terwijl in andere gevallen bij eerste onderzoek al een flinke tumor wordt aangetroffen.
De uitgroei van bot, bindweefsel en ingewanden manifesteert zich soms als een vergroving van de lichaamscontouren. De kat wordt forser met vooral een zwaardere kop en meer buikomvang. Het belangrijkste effect van de GH-overmaat is echter de invloed op de koolhydraatstofwisseling. Katten met acromegalie worden meestal niet aangeboden vanwege de uiterlijke veranderingen, maar omdat er sprake is van een niet te reguleren diabetes mellitus. GH is een tegenregulerend hormoon voor insuline. GH-overmaat bewerkstelligt een sterke insulineresistentie. Dit wordt in eerste instantie nog gecompenseerd door een verhoging van de insulineproductie door de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier, maar op termijn leidt dit tot uitputting van de insulineproducerende cellen.
Voor de behandeling staan in beginsel drie wegen open: medicamenteus, chirurgisch en bestraling. Met elk van de drie benaderingen is enige ervaring opgedaan. Per patiënt moet worden nagegaan wat de beste optie is.

https://drive.google.com/file/d/0B86goo ... sp=sharing
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73231
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Bericht door Neeltje »

Acromegalie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een te hoge productie van groeihormoon. Bij katten wordt de ziekte veroorzaakt door een tumor in de hypofyse (een kleine klier onder aan de hersenen) die groeihormoon maakt.

De aandoening kan bij ongeveer 25% van de katten met suikerziekte worden vastgesteld. In veel gevallen is de suiker slecht gereguleerd. Desondanks komt de kat aan. Een deel van de katten krijgt een bredere kop en/of bredere voeten. De kans op een (levensbedreigende) hypoglycemie is verhoogd.

De diagnose kan worden gesteld met bloedonderzoek (de patiënt moet voor dit onderzoek minimaal 4 weken worden behandeld met insuline) en een CT scan.

Als blijkt dat je kat Acromegalie heeft, vraag dan in elk geval om pijnstilling want deze katten hebben vaak hoofdpijn.
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73231
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Diagnose Acromegalie

Bericht door Neeltje »

Onderzoek/Diagnose Acromegalie d.m.v. CT of MRI

https://endocrinevet.blogspot.nl/search?q=acromegaly
Gebruikersavatar
FlyMeike
Berichten: 945
Lid geworden op: 29 nov 2017 13:11
Insuline: was ProZinc
Woonplaats: Breda

Lichamelijke kenmerken bij progressie van Acromegalie

Bericht door FlyMeike »

Engelstalig artikel over mogelijke complicaties van Acromegalie
https://docs.google.com/document/d/1wNw ... obilebasic


Nog een artikeltje die de verschijnselen van Acromegalie beschrijft.
https://lookaside.fbsbx.com/file/diagno ... MC1gOlVKjW
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73231
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Re: Acromegalie

Bericht door Neeltje »

Acromegalie is een endocriene ziekte die uit hypersecretie van het groeihormoon (GH) bestaat. De oorsprong van deze verandering bij katten is de aanwezigheid van een tumor in de hypofyse. Het is een zeldzame ziekte, maar helaas kan het behoorlijk ernstig worden. In het volgende artikel vertellen we je meer over acromegalie bij katten.

Normaal gesproken worden tekenen van acromegalie door de aanwezigheid van andere ziekten gedetecteerd. In het geval van katten kan dit aan insulineresistentie bij de behandeling van diabetes te wijten zijn. Specialisten bevestigen de definitieve diagnose door middel van beeldvorming en door meting van de niveaus van bepaalde hormonen in het bloed.

Acromegalie bij katten vindt zijn oorsprong in een adeno-hypofysaire laesie of een adenoom dat verantwoordelijk is voor deregulering van de productie van GH, het groeihormoon. Dit geldt ook voor acromegalie bij andere soorten, behalve in het geval van honden.

De hypofyse scheidt het groeihormoon af dankzij de stimulatie van een ander voorloperhormoon, somatocrine, dat de hypothalamus produceert. De secretie van dit hormoon wordt door een ander hormoon geremd, somatostatine, dat de hypothalamus ook produceert wanneer de GH-concentraties hoog zijn.

Het groeihormoon heeft effecten op de stofwisseling, omdat een overmatige productie ervan de fysiologie van het dier beïnvloedt. Aan de ene kant stimuleert het de productie van glucose in de lever, lipolyse en verhoogt het de oxidatie van lipiden.

Hierdoor resulteert een overmaat van het hormoon in aanhoudende hyperglykemie. Dit veroorzaakt op zijn beurt een toestand van hyperinsulinemie, een hoge aanwezigheid van insuline in het bloed, om de hyperglykemie tegen te gaan. Te hoge concentraties insuline leiden tot glucose-intolerantie. Insulineresistente diabetes is daarom een teken van acromegalie.

Daarnaast wordt groeihormoon ook met het hormoon IGF-1 (Insuline-achtige groeifactor -1) uitgescheiden, dat de proliferatie van veel weefsels stimuleert. Morfologische veranderingen zijn een ander teken van acromegalie: organomegalie, vervorming van de ledematen, gewichtstoename en andere karakteristieke symptomen.

Symptomen van acromegalie bij katten
Volgens statistieken zijn mannelijke katten van ongeveer 10 jaar vatbaarder voor acromegalie. Er zijn echter tussen verschillende kattenrassen geen verschillen waargenomen. Enkele van de meestvoorkomende symptomen zijn onder andere:

Insulineresistentie geassocieerd met de gebruikelijke tekenen van diabetes mellitus: polyurie, polydipsie, veranderingen in eetlust en gewicht en andere gebeurtenissen.

Gewichtstoename die de eigenaar niet kan verklaren.
Cardiovasculaire symptomen: Acromegalie kan zich tot hypertrofische cardiomyopathie ontwikkelen.
Morfologische veranderingen: Abnormale vergroting van bepaalde organen (organomegalie). Verbreding van het gezicht komt ook vaak voor.

Luidruchtige ademhaling.
Lagere prognathie: De kaak lijkt uit de mond te steken.
Versnelde groei van de nagels.
Mank lopen met een of meer ledematen.
Nervositeit of gedragssymptomen.

bron: https://myanimals.com
Gebruikersavatar
Neeltje
Berichten: 73231
Lid geworden op: 13 mar 2009 17:48
Insuline: was Caninsulin
Woonplaats: -

Behandeling Acromegalie

Bericht door Neeltje »

Operatieve behandeling
Er is een chirurgische behandeling van acromegalie om de hypofyse te verwijderen. Dat wil zeggen, het verwijderen van de hypofyse samen met de tumor die de acromegalie veroorzaakt. Het is een gecompliceerde operatie die alleen deskundige chirurgen in zeer gespecialiseerde centra uitvoeren.
Vanwege de moeilijkheid van de operatie zelf, de toestand van het dier en de postoperatieve zorg die het vereist, is het een riskante procedure. Het is er echter een die zeer goede resultaten kan hebben.
In 2012 voerde het Royal Veterinary College (RVC) in het VK de eerste succesvolle hypofysectomie-operatie uit om een kat met acromegalie te behandelen . Vandaag, in 2019, hebben de meest gekwalificeerde professionals meer dan 100 operaties uitgevoerd.

Radiotherapie behandeling
Dit is de meest gebruikelijke methode voor de behandeling van acromegalie bij katten. Radiotherapie regelt de uitbreiding van de tumor terwijl de behoefte aan insuline wordt verminderd. Deze behandeling brengt echter geen normalisatie van de groeihormoonconcentraties tot stand, zoals bij een hypofysectomie het geval is.
Het gebrek aan beschikbaarheid, de kosten en de noodzaak van herhaalde anesthesie zijn bovendien een aanzienlijk nadeel voor de eigenaren van zieke katten. Ook hier zijn zeer gespecialiseerde instellingen nodig om dit soort behandelingen uit te voeren.

Toediening van medicijnen
Deze bestaat uit de toediening van somatostatine-analogen en heeft tot doel de insulinebehoefte van behandelde katten te verminderen. Parallel aan deze behandeling zal een specialist de grootte van de hypofyse controleren en de groeihormoonconcentraties controleren.

Als de eigenaar van de kat besluit geen van de bovenstaande behandelingen te volgen, dan heeft hij toch de mogelijkheid om de symptomen te verlichten. Door tweemaal daags hoge doses insuline toe te dienen, is het mogelijk om acromegalie relatief effectief te behandelen.
Gezien de hoeveelheid insuline die hiervoor nodig is, kan het net zo duur zijn als de vorige behandelingen. Het bestrijden van insulineresistentie is bovendien alleen een optie als er geen zenuwsymptomen met de hypofysetumor zijn geassocieerd. Katten moeten ook palliatieve behandeling voor de andere symptomen krijgen die door acromegalie kunnen ontstaan.

bron: https://myanimals.com
Gebruikersavatar
TamaraH
Adviseur
Berichten: 132657
Lid geworden op: 28 apr 2011 19:49
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Drunen

Acromegalie

Bericht door TamaraH »

ACROMEGALIE
ACROMEGALIE of HYPERSOMATOTROPISME
WIST U DAT:
De hypofyse een klein kliertje is onder aan de hersenen dat een hele serie hormonen produceert waaronder het groeihormoon (afkorting GH voor «growth hormone»).

Een teveel aan GH leidt tot het ontstaan van suikerziekte (abnormaal hoge suikerwaarden in het bloed), de vergroting van bepaalde organen zoals de lever en het hart, maar ook fysieke veranderingen.

OORSPRONG
Chronische overmatige productie en secretie van GH door een tumor in de hypofyse veroorzaakt acromegalie, ook hypersomatotropisme genoemd. Over het algemeen zijn het tumoren die zich traag ontwikkelen en al lang aanwezig kunnen zijn voordat de eerste klinische tekenen verschijnen.

Het is een ziekte die vooral voorkomt bij oudere katten (>10 jaar). Mannelijke dieren hebben predispositie voor de ziekte.

KLINISCHE VERSCHIJNSELEN
Acromegalie is één van de opgespoorde ziektes in geval van moeilijk onder controle te krijgen diabetes. De symptomen van suikerziekte zijn trouwens de eerste tekenen van acromegalie: verhoogde eetlust, een dier dat meer plast en meer drinkt.

Ook fysieke veranderingen kunnen worden waargenomen: meer ruimte tussen de tanden, verbreding van de schedel, van de poten en van de tong. In sommige gevallen komen ook hartafwijkingen en/of neurologische afwijkingen voor.

DIAGNOSE
De diagnose van acromegalie wordt gesteld op basis van een bloedtest: dosering van het zogenaamde IGF-1 hormoon dat toeneemt naarmate er meer GH is.

Een CT-scan of een RMI bevestigt de aanwezigheid van een tumor in de hypofyse.

In geval van hartafwijkingen is het aangewezen een echografie van het hart te maken.

BEHANDELING EN PROGNOSE
Verschillende mogelijke behandelingen worden overwogen. Elk geval moet individueel worden onderzocht om de meest gepaste behandeling aan te reiken:

Behandeling met medicatie met moleculen die het GH blokkeren, maar die niet altijd even doeltreffend is ;
Radiotherapie die de grootte van de tumor in de hypofyse via bestraling doet afnemen en waardoor de klinische tekenen beter onder controle worden gehouden ;
Chirurgie om de tumor in de hypofyse te verwijderen. Er zijn echter maar enkele instellingen die deze interventie uitvoeren omdat ze zo complex is ;
Als geen enkele van bovenstaande behandelingen in aanmerking komt, kan men proberen de suikerziekte beter te behandelen door de insulinedoseringen te verhogen (behandeling waarmee het suikergehalte in het bloed wordt verlaagd). Het gaat in dat geval alleen om een ondersteunende behandeling.
Over het algemeen is de prognose op korte termijn goed, maar onzeker/slecht op lange termijn.Dokter Emilie Vangrinsven
Diplomaat van European College of Veterinaire Interne Geneeskunde | PhD U-Liège

bron:https://miloa.eu/nl/verklarende-woorden ... romegalie/
Huidige pluizenbollen: Eefje 1-2-2013 Nicolas 28-12-2013
ILM Poemba 26-10-2008/7-11-2009 Berlioz 1-6-1996/16-7-2012 Minous 1-6-1996/10-4-2013 Meggie 10-1-2013/4-10-2013 Daan 10-1-2013/4-3-2020 Voor altijd in ons hart

Berlioz S(c)heetje
Gebruikersavatar
TamaraH
Adviseur
Berichten: 132657
Lid geworden op: 28 apr 2011 19:49
Insuline: was Lantus
Woonplaats: Drunen

Pijnstilling bij Acromegalie

Bericht door TamaraH »

Pijnstilling bij acromegalie:

1. Opiaat voor toch wel zwaardere pijnen, hoofdpijn.
2. Normaal ook 'n ontstekingsremmer, voor pijnlijke gewrichten, artrose
3. Gabapentine, ook tegen hoofdpijn, pijn in botten.

Daarnaast iets om de suiker te reguleren, bijvoorbeeld Galastop. En hoewel geen pijnstiller werkt 't wel degelijk tegen hoofdpijn, gewrichtspijn, spierpijn. Parlodel is er ook nog voor dieren met acromegalie. Iets ander middel, maar wordt voor 'tzelfde gebruikt, ter ondersteuning.
Huidige pluizenbollen: Eefje 1-2-2013 Nicolas 28-12-2013
ILM Poemba 26-10-2008/7-11-2009 Berlioz 1-6-1996/16-7-2012 Minous 1-6-1996/10-4-2013 Meggie 10-1-2013/4-10-2013 Daan 10-1-2013/4-3-2020 Voor altijd in ons hart

Berlioz S(c)heetje
Gesloten